Om inspirationsdagen
Medie- och informationskunnighet (MIK) är idag centralt för att människor ska kunna förstå, granska och uttrycka sig i dagens samhälle. Digitalisering, ny föränderlig teknik och ett till synes oändligt informationsflöde kan vara svårt at förhålla sig till samtidigt som vi möts av det i vår vardag. Utvecklingen påverkar oss alla, gammal som ung. Den stora skillnaden är att dagens barn växer upp i en annan typ av offentlighet än sina föräldrar eller kanske till och med sina äldre syskon.
Dagen handlade om demokratiutveckling för yngre barn i form av förmåga att uttrycka sig konstnärligt och kreativt, men också hur de kan förstå mediala uttryck och dess förutsättningar. Vad är egentligen en bild? Vems är den och vad kan jag göra med den? Hur ger vi barn verktyg redan i förskoleåldern för att kunna växa upp och bli demokratiskt fungerande individer, med förmåga att både ta in, kritiskt granska och påverka sin samtid och framtid?
Inspirationsdagen inleddes med pedagoger och kursledare från pilotprojektet ”Kamerans ABC – Barn som producenter” som delgav exempel, insikter och erfarenheter från projektet. Kalle Boman och Anna Sohlman berättade om bakgrunden till arbetet med fortbildningen Kamerans ABC. Julia Lagergren, Filmpedagogerna, inspirerade till vikten av MIK-praktik som en förutsättning för demokratiutveckling.
Henrik Harrysson, Region Gävleborg, lotsade oss genom dagen. Dagen avslutades med ett panelsamtal.
Material från inspirationsdagen
Här kan du ta del av föreläsningarna från den digitala inspirationsdagen den 26 mars.
Med kameran som verktyg?
Hur kommer det sig att kameran blivit en naturlig del på vissa förskolor i Gävle? Kalle Boman och Anna Sohlman är hjärnorna bakom fortbildningen Kamerans ABC – barn som producenter. Hör dem berätta om bakgrunden till arbetet och varför det är viktigt med MIK för att fortsätta bygga ett demokratiskt samhälle.
Kalle Boman & Anna Sohlman, Forum för visuell praktik m.m.
MIK-praliner
Asken med MIK-frågor är stor. Därför har Kalle Boman och Anna Sohlman plockat ut några av de kanske viktigaste bitarna och slagit in dem som små nyttiga videoklipp för er att ta del av.
Kalle Boman & Anna Sohlman, Forum för visuell praktik m.m.
MIK-praktik i barngruppen
Hur kan förskolepersonal hjälpa barnen att öva sitt kritiska förhållningssätt till film och media? Du kommer att få inspiration och handfasta tips att använda direkt i verksamheten, med utgångspunkt i barns och ungas mediekonsumtion.
Julia Lagergren, film- och mediepedagog på Filmpedagogerna Folkets Bio.
Här kan du se föreläsningen i efterhand. Filmen är lösenordsskyddad. För att ta del av föreläsningen anger du lösenordet: Filmpedagogernaiförskolan
Studiematerial och filmer för fortsatt inspiration
Film i förskolan
Konkreta tips på hur film kan användas i förskolan.
Arbeta vidare med film
Här kan du ta del av ett häfte som summerar några metoder för att arbeta med film. Detta är ett material som håller på att sammanställas och som kompletteras allteftersom.
Berättandets grammatik
Ta del av en utbildningsserie ”Berättandets grammatik” för Skolverket, Multimediabyrån.
Att fånga filmkänslorna
Metoder för att arbeta med film i skolan, såsom de fyra ingångarna, tala film tala liv, filmskapande, samt kontextualisering.
Vad är MIK?
En summering av MIK-begreppet på 90 sekunder.
Berättelser från kylskåpet
Via teckningar av 4 till 6-åringar blir vi presenterade olika tankar och fantasier kring Corona och annat. Teckningarna är animerade. Barnens ord om sina bilder läses av professionella skådespelare. Till slut får vi se original-teckningarna på den plats där sådana brukar hamna – på kylskåpet.
Animatören Lasse Persson gör barnens teckningar och berättelser levande. Lasse Persson, animatör och filmskapare
Materialet går inte att ta del av i efterhand.
Pedagogerna berättar
Förskollärare och barnskötare från förskoleverksamheten i Valbo och Nordöstra förskoleområden berättar om och delar med sig av erfarenheter och lärdomar om arbetet ”Kamerans ABC”. Rapport direkt från verksamheten om hur det faktiskt fungerat och vad som är viktigt att veta.
Karin Jingstål, förskollärare och digital utvecklingsledare i Valbo, Christian Wikström, förskollärare och digital utvecklingsledare i Valbo, Jenny Ekblom, förskollärare Nordöstra, Johanna Hjelm, barnskötare Nordöstra, Petra Wåhlstedt, barnskötare Nordöstra
Vad tänker rektorn?
Hör vad rektorerna tänker kring satsningen på MIK i förskolan. Hur formar förskolan genom arbetet framtidens ledare och samhälle? Ta del av deras erfarenheter och på vilket sätt arbetet svarar upp mot målen i läroplanen?
Helena Baggström, biträdande rektor Lergökens förskola, Ingeborg Bergvall, biträdande rektor Trödje förskola